Napfényvitamin webshop: Prémium kiegészítők tárháza

Számomra termékeim valóságos műalkotások, melyeket tudományos megalapozottsággal, a hazai igényeknek megfelelően alkottam meg

Kapcsolat

Telefonszám, mely kizárólag
hétköznapokon 11:00 - 15:00
között hívható:

06 (70) 547 23 57

E-mail: info@napfenyvitamin.net


Vállalkozás adatok:

Pintér Zoltán
egyéni vállalkozó

6723 Szeged, Zöldfa u. 4. 1/1.

Adószám: 60039215-2-26

Budapest Bank Zrt. 

10102842-44304800-01004002
 

Hiba, illetve panasz esetén
hívható telefonszám:

06 (70) 547 23 57


Adatkezelés nyilvántartási száma:

NAIH-70497/2013.

Tudatos D-vitamin Fogyasztók

Megosztás

Az alfa-liponsavra vonatkozó tudományos eredmények, hivatkozások

2018.06.29.

Az alfa-liponsavra vonatkozó tudományos eredmények, hivatkozások

Az alfa-liponsav rendkívül szerteágazó hatásainak, széleskörű alkalmazási lehetőségeinek köszönhetően régóta kutatások alapját képezi.

Főként antioxidáns megújító tulajdonságainak, a szív- és érrendszert érintő elváltozások, 2-es típusú cukorbetegség, inzulinrezisztencia és számos kórkép esetén mutatkozó pozitív eredményeit tekintve.

Az alfa-liponsav és a cukorbetegség


Valójában a cukorbetegség terápiája az a terület, ahol az ALA vezetõ szerepet játszik. Az ALA-tartalmú adalékokat glükózcsökkentő és szabadgyök-ellenes hatása miatt 30 éve széles körben alkalmazzák a diabéteszes komplikációk, mint a pigmentdegenerációk, szürke hályog, idegbántalmak stb. megelőzésére illetve gyógyítására. Javítja a vérkeringést és a distalis (végtagi) idegek állapotát, visszafordítja az idegek, a retina és a Hosszú távú alkalmazása elősegíti új fibrinszálak kialakulását is.

Egy 328 NIDDM (nem inzulin-függő diabétesz)-es betegen elvégzett vizsgálat során a 600 mg/napos adagban három héten át alkalmazott ALA csökkentette a diabétesz eredetű perifériás idegbántalmak tüneteit. Hasonló eredményekkel zárult egy placebokontrollal 73 betegen elvégzett vizsgálat, amelyben a betegek fele 800 mg/napos adagban négy hónapon keresztül kapott ALA-t. [1]

Az alfa-liponsavat vizsgáló kutatások fényt derítettek azonban arra, hogy kiegészítő adagolásával jelentős mértékben emelhető a szervezetben keringő szabad alfa-liponsav szint, mely számos egyéb pozitív élettani hatást gyakorolhat.


Vércukorszint szabályozása

Az alfa-liponsav részt vesz a sejtenergiatermelésben, és elősegíti a cukrok energiává való elégetését. Mind az állatoknál, mind az embereknél bizonyították az alfa-liponsav vércukorszintre gyakorolt pozitív hatását [3] Az alfa-liponsav növeli az inzulinérzékenységet, ami annyit tesz, hogy a hasnyálmirigynek kevesebb inzulint kell termelni adott mennyiségű glükóz sejtekbe való szállításához, ami tehermentesíti a hasnyálmirigyet. Továbbá elősegíti az inzulin által közvetített glükózfelvételt az izom- és zsírszövetben. [4-8]. Inzulinrezisztenciával a sejtek csak kevéssé képesek felszívni a vércukrot. Az eredmény az egyre növekvő vércukorszint, ami viszont egyre több inzulint termel a hasnyálmirigyben. Hosszú távon a sejtek túlterhelődnek, amíg végül össze nem esnek, ami cukorbetegséget okoz. Az alfa-liponsav közvetlenül is fokozza a sejt glukózfelvevő csatornáinak megnyitását. Az alfa-liponsav az inzulinszintézisében is szerepet játszik, sőt inzulinszerű hatása is van. [2,3]. Egy placebo-kontrollos vizsgálatban az alfa-liponsav (600, 1200 vagy 1800 mg/ nap) szignifikánsan javította az inzulinérzékenységet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtteknél [9].  


Polineuropátia elleni hatás

Az alfa-liponsav csökkenti a diabétesz szövődményeinek kockázatát. A cukorbetegség súlyos szövődménye a perifériás idegek károsodása. A diabéteszes neuropátia a cukorbetegségben előforduló betegség. Minden ötödik cukorbeteg szenved a perifériás neuropátia tüneteitől, mint az érzékelés elvesztése, a gyengeség, izomsorvadás, vérellátás csökkenése. Ez az idegkárosodás befolyásolja az egyes ingerek és más szervek különböző funkcióinak észlelését.  A perifériás neuropátia különösen a lábak esetén gyakori, mely kezeletlenül a lábujjak, vagy akár lábak elvesztéséhez vezet.

Az alfa lipoinsav csökkentheti az idegkárosodás érzését az antioxidáns hatása révén a szabad gyökök megkötésével. Ez javítja a károsodott idegi energiatermelést. Ezenkívül az alfa-liponsav gyulladásgátló hatású. A diabéteszes polyneuropathia kialakulásában valószínűleg az oxidatív folyamatok fontos szerepet játszanak. Antioxidáns tulajdonságai miatt az alfa-liponsav lassíthatja a neuropátia kialakulását, és gyógyító hatással lehet a tünetekre, például a fájdalomra vagy az égő érzésre. Az alfa-liponsavat ezért Németországban engedélyezték a diabéteszes neuropátia kezelésére szolgáló gyógyszerként.

Az alfa-liponsav fokozott bevitele növelheti az energia metabolizmusát és megszüntetheti a meglévő enzimelzáródásokat, ami a cukorbeteg idegvezetőképesség javulásához vezet. A Nagamatsu 1995-ös tanulmányai azt mutatják, hogy az alfa-liponsav javítja a jelátvitelt és javítja az idegi áramlást. [10] Az alfa-liponsavat hivatalosan engedélyezték terápiás célból Németországban erre a célra és tudományosan bizonyítottan! [11]. 
 

Egyéb fontos tanulmányok

A vizsgálatok azt mutatták, hogy az intravénásan beadott alfa-liponsav 600 mg / nap dózisban három héten keresztül javulást eredményez olyan tüneteknél, mint például az égés vagy a fájdalomérzés.

A tabletták formájában történő bevitel is javította továbbá a betegek helyzetét négy-hat hónap elteltével. Megfigyelték az idegvezetési sebesség javulását is, amelyet objektív paraméternek tekintünk, mivel nem kell a páciens szubjektív állításaira támaszkodni.

A 2011-es felülvizsgálat során különböző vizsgálatok eredményeit összeállították. Összesen 1160 résztvevő adatai voltak. Négy ilyen vizsgálat egyértelműen javította a diabéteszes neuropathia tüneteit . Ezért arra a következtetésre lehet jutni, hogy az alfa-liponsav a diabéteszes neuropátiában szenvedő betegek kezelésére szolgáló hatékony és tolerálható módszer.

A 2012-es metaanalízis során megerősítették az alfa-liponsav hatásosságát diabéteszes neuropátia kezelésére. Már napi 600 mg három héten át is klinikailag jelentős fájdalomcsillapítást figyeltek meg.

 

Az alábbi táblázat az alfa-liponsav terápiás előnyeit dokumentálja a cukorbetegségben:


AZ R-ALFA-LIPONSAV TERMÉSZETI ELŐNYEI DIABETES MELLITUS ESETÉN

 A glükózfelvétel optimalizálása az izomsejtbe, ahol ezután felhasználódik

 A glükózhasznosítás optimalizálása

 Az inzulinérzékenység javítása

 A cukorbetegség szövődményeit okozó szabad gyökök semlegesítése

 A cukorbetegség alacsony glutationszintjének emelkedése

 A véráramlás javítása

 A cukorbetegségre jellemző szív- és érrendszeri problémák elleni védelem

 Idegrendszeri betegségek elleni védelem, például diabéteszes polyneuropathia

 Az idegvezetőképesség javítása

 A C-vitamin lebomlása elleni védelem, amit a megnövekedett vércukor felhasznál

 Az erek védelme

 Az idegek vérkeringésének javítása

 A cukorbetegség miatt kialakuló szürkehályog elleni védelem

 Ellensúlyozza a keringési rendellenességeket

 A perifériás idegsejtek növekedésének elősegítése

 Az oxidatív stresszhez vezető fémionok megkötése

 

Az alfa-liponsav kiegészítéssel kapcsolatban fontos tudni, hogy lényegesen hatékonyabban szívódik fel éhgyomorra. A kiegészítést étkezés után fogyasztva a plazma liponsav szintje 20-30%-kal alacsonyabb lesz, mint éhgyomorra fogyasztva. Szintje nagyjából a fogyasztás után egy órával tetőzik, majd viszonylag gyorsan csökken.

Kerüljük a biotinnal (B7-vitamin) együtt való fogyasztását. Az alfa-liponsav kémiai szerkezete hasonlít a biotinéra, melynek nyomán az alfa-liponsav és a biotin versengenek a sejtmembránon történő átjutásért.

Fordította (köszönet érte): Stájer Ildikó (német szakfordító)

Szerkesztette: Pintér Zoltán

Tudományos hivatkozások

1. Alpha-lipoic acid: a powerful antioxidant for diabetes. PROOF Summer, 9., 1998.

2. Alpha-lipoic acid. Monograph. Altern Med Rev. 2006;11(3):232-237

3. Gorca A et al. Lipoic acid — biological activity and therapeutic potential. Parmacological Reports 2011;63:849-858.

4. Jacob S et al. Oral administration of RA Calfa- lipoic acid modulates insulin sensitivity in patients with type-2 diabetes mellitus: a placebo-controlled pilot trial. Free Radic Biol Med. 1999;27(3-4):309—314.

5. Jacob S et al. Enhancement of glucose disposal in patients with type 2 diabetes by alfa—lipoic acid. Arzneimittelforschung. 1995;45:872-874.

6.  Kawabata T et al. Alfa-lipoate can protect against glycation of serum albumin, but not low density lipoprotein. Biochem Biophys Res Commun. 1994;203:99-104.

7. Nagamatsu M et al: Lipoic acid improves nerve blood flow, reduces oxidative stress, and improves distal nerve conduction in experimental diabetic neuropathy. Diabetes Care. 1995;18:1160-1167.

8. Suzuki YJ et al. Lipoate prevents glucoseinduced protein modifications. Free Radic Res Commun. 1992;17:211-217.

9Hagen TM et al. Feeding acetyl-L-carnitine and lipoic acid to old rats significantly improves metabolic function while decreasing oxidative stress. Proc Natl Acad Sci USA. 2002;99(4):1870- 5.

10. Nagamatsu et al. 1995

11. Ziegler et al. 1995, Ziegler et al 1999a, Reljanovic et al. 1999.

Egyéb forrás: http://www.orthoknowledge.eu/alpha-liponsaure/Hatékony segítség diabeteses neuropáthia esetén
2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek


 

A cukorbetegség egy krónikus, metabolikus rendellenesség, mely jelentős mértékben rontja a betegek életminőségét. Mind az autoimmun jelleget mutató 1-es típusú, mind az elégtelen inzulin termelés és/vagy csökkent inzulin érzékenység talaján létrejövő 2-es típusú cukorbetegség során a sejtek kis mértékben képesek felvenni a cukrot, ennek következtében nő a vércukorszint, ami hosszútávon igen komoly szövődmények kialakulásához vezet (korai és késői szövődmények).

A cukorbetegségben szenvedő betegek több, mint 50%-ánál tapasztalható a diabeteses neuropáthia. Ezen késői szövődmény során az idegek károsodása figyelhető meg. A betegek jellemzően végtagi zsibbadásról vagy szurkáló érzésről, érzéskiesésről és végtagok gyengeségről számolnak be. A tünetek először a lábakon jelentkeznek, a lábujjakról felfelé haladva, ugyanígy a kezeken is. Az érzéskiesés miatt a hő, fájdalom érzékelése jelentősen csökkenhet, nem „érzi” a beteg ízületeinek helyzetét, koordinációs képessége romlik, izmai sorvadnak, sajnos bénulás is jelentkezhet a későbbiek folyamán.

Autonóm neuropáthiáról beszélünk, ha a vegetatív idegrendszer rostjai sérülnek és a szokásos tünetek mellett hőszabályozási gondok, szív- és érrendszeri problémák, szívritmuszavar, vérnyomás problémák, emésztő-rendszeri zavarok lépnek fel.

Egy 2013-ban publikált vizsgálat rávilágított az R-alfa-liponsav klinikailag manifesztált diabeteses neuropathiára kifejtett kedvező hatásaira 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők körében.

A vizsgálatot a "Irfan Ljubijankic MD" kantoni kórházban végezték Bihacban. 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő 20 beteget vontak be, akiknél klinikailag manifesztált diabéteszes neuropátia volt diagnosztizálva. Az összes beteg állapotát az alábbiak értékelték: kórtörténet, klinikai paraméterek, részletes belgyógyászati vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok. Orális antidiabetikumokkal és inzulinnal, valamint alfa-liponsav készítménnyel kezelték négy hónapig. Két csoportra osztották a betegeket, jó (HbA1c<7%) és kevésbé jó paraméterekkel rendelkezőkre.

A vizsgálatban 7 férfi és 13 nő vett részt. A betegek átlagos életkora 58,6 volt az első csoportba és 55,6 év a második csoportban. A betegek betegségének átlagos időtartama az első csoportban 11,2 +/- 5,4 év, a második csoportban 13,4 +/- 6,6 év volt. A nemek közötti különbség, az átlagos életkor és a betegség időtartama mindkét csoportban statisztikailag nem szignifikáns (p Mindkét csoportban azonos számú betegnél, 40%-kal csökkent az izom-atrófia mértéke és a gyaloglás nehézsége. Orvosi vizsgálat során az első csoportban 30%-kal, a második csoportban pedig 20%-kal csökkent a kellemetlen végtagtájéki érzés (p> vagy = 0,05).

A kutatás eredménye alátámasztja, hogy az alfa-liponsav hatékony gyógyszer a diabeteses disztális sensomotoros neuropáthia kezelésében, és terápiás hatása hatékonyabb a jól karbantartott HbA1c értékkel rendelkező betegek esetében (HbA1c<7%).

Hivatkozás:

Ibrahimpasic K. Alpha lipoic acid and glycaemic control in diabetic neuropathies at type 2 diabetes treatment. Med Arch. 2013;67(1):7-9.


Továbbfejlesztett Na-R-alfa-liponsav tartalmú magyar termék

 


Alfa-liponsav kiegészítés kardiovaszkuláris problémák,
akut ischaemiás stroke esetén
Az elsődleges rizikótényezők, a magasvérnyomás és magas vércukorszint mérséklése alfa-liponsavval

Randomizált, kettős vak, placebokontrollos klinikai vizsgálat keretében tanulmányozták a szakemberek stroke-on átesett betegek (67 fő) szisztolés-, diasztolés vérnyomás értékeit, vércukor- és inzulin szintjét alfa-liponsav kezelés előtt és után kontroll csoporthoz viszonyítva. Az eredmények bíztatóak voltak, mivel 12 hetes napi szintű, 600 mg mennyiségű alfa-liponsav kúrát követően szignifikáns javulás állt be mind a szisztolés, mind a diasztolás vérnyomás értékek, valamint a vércukorszint terén is.

Mohammadi V. és mtsi. (2018): Does Alpha-lipoic Acid Supplementation Modulate Cardiovascular Risk Factors in Patients with Stroke? A Randomized, Double-blind Clinical Trial. Int J Prev Med. 2018 Apr 5;9:34. doi: 10.4103/ijpvm.IJPVM_32_17.


Hatásos kiegészítő lehet az alfa-liponsav akut ischaemiás stroke esetén

A kutatók szerint az alfa-liponsav antioxidáns hatásai korrelálnak a neuroproliferáció előmozdításával, azaz a vegyület képes lehet sérült idegek helyreállítását célzó sejtszintű folyamatok támogatására.

Az állatkísérlet során felnőtt patkányok középső fő agyi artériáját (MCA) elzárták 2 órára majd újra elindították benne a keringést. Az alfa-liponsavat (20 mg/kg) közvetlenül a reperfúziót követően (amikor újraindították az artériában a keringést) adták be a bal külső vénás törzsbe. Az eredmények szerint a reperfúziót követő azonnali alfa-liponsav adás szignifikánsan csökkentette a vizsgálati csoportban a kontroll csoporthoz képest a halálozási arányt, az agyi infarktus kiterjedését és a neurológiai deficit pontszámot (NDS: a keringés megszűnése miatt kialakult idegi károsodás, funkció kiesés mértékét mutatja meg). A Rotarod teszttel mért hosszútávú funkcionális eredményeket az alfa-liponsav kezelés jelentősen javította (Ezt a tesztet főként az egyes motorikus funkciók vizsgálatában alkalmazzák például traumás agysérüléseket vagy agyi érkatasztrófákat követően). Az alfa-liponsavval kezelt csoportban az agyi anyagcsere jelentősen javult, amit F-FDG microPET képalkotó technikával támasztottak alá.

Choi KH. és mtsi. (2015): Alpha-lipoic acid treatment is neurorestorative and promotes functional recovery after stroke in rats. Mol Brain. 2015 Feb 11;8:9. doi: 10.1186/s13041-015-0101-6.


vissza