Ezért lenne szerinte elengedhetetlen minden rákos, illetve kardiovaszkuláris betegségben szenvedő beteg D-vitamin-szintjét normalizálni a kezelés mellett. A D-vitamin ugyanis hormonként funkcionál a szervezetben, hiánya esetén számos betegség kialakulásának kockázata jelentősen megnő.

Magyarországon a felnőttek 94 százaléka D-vitamin-hiányos, 21 százaléka pedig nagyon súlyos D-vitamin-hiányban szenved. A gyerekek adatai jobbak: kétharmaduknak van D-vitamin-hiánya, és mindössze 5 százalékuké igen súlyos mértékű. Mindez azt jelenti, hogy kétmillió felnőtt és százezer gyerek van a legsúlyosabbnak tekintett D-vitamin-hiányos állapotban – állítja dr. Szabó András.
 

Miért olyan veszélyes a D-vitamin hiánya?

Ismert, hogy e vitamin hiánya számos betegségre hajlamosít – mondja az igazgató –, ráadásul minél nagyobb mértékű a hiány, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy a betegségek be is következnek. A D-vitamin-hiányosokéval együtt nő a hiánnyal kapcsolatos megbetegedések – cukorbetegség, asztma, magas vérnyomás, szklerózis multiplex, reuma, daganatok stb. – száma

2014-ben elkészültek olyan nemzetközi összesítő elemzések, amelyek igazolták, hogy a súlyos D-vitamin-hiányos állapot a halálozás kockázatát ötven százalékkal növeli. Az enyhe hiánynál ez az arány 10-14 százalék. Tumor esetében kétszeres a halálozási esély abban az esetben, ha a beteg nem kap D-vitamint, és ezért hiányállapotban is szenved. A kardiovaszkuláris betegségek – infarktus, agyvérzés, érelmeszesedés – esetében kiderült, hogy még jobban csökkenti a halálozás kockázatát a D-vitamin-kúra, mint a tumorok esetében. Ezenkívül a cukorbetegség, a szklerózis multiplex és autoimmun betegségek esetében is jelentősen növeli a túlélést.

Dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Számú Gyerekgyógyászati Klinikájának igazgatója
Dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Számú Gyerekgyógyászati
Klinikájának igazgatója

Komoly veszélyben a vesebetegek

Az adatok alapján dr. Szabó András szerint egyértelmű: szakmai alapelv minden beteg D-vitamin-szintjét normalizálni. Sajnálatosnak nevezte, hogy ez a probléma évtizedek óta ismert, mégsem ment még át a szakmai gyakorlatba.

2006 óta érvényben van az a szakmai irányelv, miszerint a vesebetegek D-vitamin-szintjét normalizálni kell. Ennek ellenére egy 2013-ban végzett felmérés szerint a magyar vesebetegek 3 százaléka kapott D-vitamint. Szerinte erre fel kell hívni az orvosok figyelmét, és a betegeket is tájékoztatni kell.

Azt tanácsolja, hogy háziorvosukkal beszéljék meg ezt a lehetőséget, írassanak fel receptre D-vitamint. Ez azért is tanácsos, mert több készítményt is lehet recept nélkül kapni, de az adagolást érdemes orvossal megbeszélni.

Forrás: http://mno.hu/eletmod_egeszseg/a-gyogyulasi-esely-osszefugg-a-d-vitamin-szinttel-1270517