Napfényvitamin webshop: Prémium kiegészítők tárháza

Számomra termékeim valóságos műalkotások, melyeket tudományos megalapozottsággal, a hazai igényeknek megfelelően alkottam meg

Kapcsolat

Telefonszám, mely kizárólag
hétköznapokon 11:00 - 15:00
között hívható:

06 (70) 547 23 57

E-mail: info@napfenyvitamin.net


Vállalkozás adatok:

Pintér Zoltán
egyéni vállalkozó

6723 Szeged, Zöldfa u. 4. 1/1.

Adószám: 60039215-2-26

Budapest Bank Zrt. 

10102842-44304800-01004002
 

Hiba, illetve panasz esetén
hívható telefonszám:

06 (70) 547 23 57


Adatkezelés nyilvántartási száma:

NAIH-70497/2013.

Tudatos D-vitamin Fogyasztók

Megosztás

Vitaminok VS. Chemo

2017.11.05.

Vitaminok VS. Chemo

A szupportív terápia egyelőre még kis részét képezi az onkológiai kezeléseknek, kiegészítője úgymond, pedig ha jobban végiggondoljuk, akkor sokkal nagyobb súlya van a mérleg nyelvén a gyógyulás szempontjából. Bízom benne, hogy a jövőben a kutatásoknak köszönhetően egyre bővül majd ezen kiegészítő terápia lehetőségeinek tárháza és szerves részét fogja képezni a teljes gyógyulási folyamatnak.

Sajnos Hazánkban egyre több a rákbeteg, azt hinné az ember, hogy a modern orvostudomány folyamatos fejlődésével vissza lehet szorítani a daganatos betegségek gyarapodását, de a jelenlegi helyzet nem ezt mutatja. Igazi dömping van az összes onkológiai osztály várótermében...

Jómagam nemrégiben kezdtem kutatni az onkológiai betegek szupportív terápiájának lehetőségeit. A szupportív terápia alatt minden olyan módszert, terméket, eljárást értünk, mely segít az onkológiai kezelések mellékhatásait csökenteni, kivédeni, illetve a beteg jobb életminőségét előmozdítani. Azért választotttam ezt a területet, mert számomra egyértelmű, hogy egy jobb életminőségű beteg, akinek nincsenek a betegsége mellett gyötrő elváltozásai, panaszai, aki jó közérzettel és megfelelő pszichés-lelki támasszal éli meg betegségét, sokkal nagyobb lendülettel és eséllyel képes felvenni a harcot a rákkal, a tények ezt igazolják!

A szupportív terápia egyelőre még kis részét képezi az onkológiai kezeléseknek, kiegészítője úgymond, pedig ha jobban végiggondoljuk, akkor sokkal nagyobb súlya van a mérleg nyelvén a gyógyulás szempontjából. Bízom benne, hogy a jövőben a kutatásoknak köszönhetően egyre bővül majd ezen kiegészítő terápia lehetőségeinek tárháza és szerves részét fogja képezni a teljes gyógyulási folyamatnak.

Rövid cikkem nem támogatja egyik oldalt sem (onkológia - komplementer medicina) csupán informatív jelleggel mutat egy utat. Viszont szeretném kiemelni, hogy a szimplán elmegyek a természetgyógyászhoz és egy síkú véleményre, ajánlásra hagyatkozva próbálok meggyógyulni típusú módszert ellenzem! Egy rákbetegnek szüksége van a teljes állapotfelmérésre, a betegségének nyomonkövetésére, akár milyen terápiát is folytat, ha nincs kontroll alatt a beteg egyszerűen kivédhetetlenek a komoly következmények! Bizonyos daganat típusok orvosi felügyelet nélkül képesek hónapok alatt végezni a beteggel. Minden páciensnek joga van az élete felett dönteni, de a döntéshez minden részletre, apró információra szüksége van, ehhez viszont orvosi tudás és megfelelő háttér diagnosztika kell, mely alapján megítélhető a betegség, annak súlyossága és a kezelés lehetőségei, mindezek tudatában tud csak megfelelő döntést hozni.

Rengeteg olyan esetet hallok, amikor a rákbeteg természetgyógyászhoz vagy egyéb alternatív gyógyászhoz fordul és teljes egészében a gyógyítóra bízza magát. Ezzel legtöbbször aláírja a beteg a saját halálos ítéletét. Lásd szeretett és nagyra becsült Bajor Imre esetét. Orvosi kontroll nélkül sötétben tapogatózva próbáltak rajta segíteni mellőzve az egyéb orvosi kezelési módokat, ennek nem kellett volna megtörténnie! Az a természetgyógyász vagy szakember, aki egy igazolt daganatos beteget lebeszél az orvosi kontrollról, a nyomonkövetésről, a kórházi diagnosztikai elemzésekről, súlyos vétséget követ el! Én tisztelem és becsülöm a természetgyógyászatot és jómagam is élek vele, de meg kell találnunk az arany középutat az orvostudomány és a természetgyógyászat között, nincs egyik a másik nélkül a gyógyulási folyamat során! Nagyszerű ősi-népi gyógymódok léteznek, fantasztikus komplementer medicinális eszközök, eljárások, de önmagukban az orvosi kezelések és kivizsgálások nélkül veszélyt rejthetnek! Ahogy számtalanszor írtam rendkívül fontos a szakember által felügyelt nyomonkövetés!

Ha megvan a kezünkben az eredmény, megbeszéltük a lehetőségeinket az onkológussal jogunk van dönteni milyen kezelést választunk. Manapság már sokkal korszerűbb kemoterápiás gyógyszerek állnak rendelkezésre, hiszen rengeteg kutatás és terápiás tapasztalat után egyértelművé vált milyen daganat típusok milyen szerekre reagálnak jól vagy rosszul. Természetesen vannak enyhébb vagy súlyosabb mellékhatások is, de ezeket igyekeznek minden oldalról megtámogatva enyhíteni, kiküszöbölni. Szegeden már a kezelések kezdetétől fogva, minden a magyar piacon elérhető készítményt bevetnek a betegek táplálására, nyálkahártya védelmére, fájdalom csillapításra, amit csak lehet (igen drága termékek). Az onkológusok nem egy rajzfilm gonosz szereplői. Sok fiatal és idős szakembert ismertem meg az elmúlt időszakban és egyértelművé vált számomra, hogy rendkívüli mértékben a betegek gyógyulását szeretnék elérni. Van egy protokoll, mely szerint el kell járniuk, persze van egyéni mérlegelési joguk és vannak lehetőségeik a változtatásra, ha azt a beteg állapota vagy betegségének típusa megkívánja. Minden esetben a beteget nézik és nem mások érdekeit (valószínűleg itt is van negatív példa, Hála Istennek ilyennel én nem találkoztam).

Azt is meg kell említeni, hogy a kemoterápia hatékonysága bizonyos daganatoknál rendkívül jó, vannak olyanok is, ahol csekély eredményt érnek el vele, ilyen esetekben vagy nem alkalmazzák vagy kiegészítő kezelésként radio (sugár) terápiával kombinálva a szóródó, lappangó daganatsejtek elölésének céljából.

Melyek a leggyakoribb mellékhatások kemoterápia, illetve sugárterápia során: hajkorona elvesztése, bőr irritáció, gyulladásos elváltozások, fehérvérsejt szint drasztikus csökkenése (neutrophil granulociták), vérszegénység (vörösvértest szám csökkenése), lázas állapot, hányinger-hányás, étvágytalanság, fogyás, nyálkahártya kisebesedése, fekélyek, hangulatzavarok stb.

A legtöbb esetben a rákbeteg ezen mellékhatások leküzdésére alkalmas egyéb szereket alkalmaznak, vannak olyan termékek is, melyek az állóképességet, az immunrendszert erősítik. Bizonyos gyártók mint a rák ellenszerét hirdetik termékeiket ez azonban súlyos felelőtlenség, hiszen a rák egy embernél nem egy ok miatt fejlődik ki. Sorozatos mutációknak (vagy öröklött genetikai elváltozás) és számtalan rizikó faktornak együttes jelenléte szükséges ahhoz, hogy valakinél ez a betegség kifejeződjön. Ki kell, hogy mondjam, aki a termékével gyógyulást ígér az nem csak sarlatán, de rendkívül ostoba ember is. Az orvosok leginkább a gyógyulást ígérő termékektől kapnak frászt vagy egyéb természetgyógyászati eljárástól, melyeket csodaszámba menő gyógymódként adnak elő. Másfelől a szigorúan vett orvostudomány hatáskörén kívüli eljárások, gyógymódok, szerek teljesen ismeretlenek legtöbbször a szakemberek számára, nincsenek hatástanulmányok, tapasztalatok a kezükben, így nem ismerik az alkalmazásuk veszélyeit, előnyeit. Ezért nem ajánláják vagy tiltják meg a betegeknek a szedésüket az egyes kezelések alatt.

Az onkológusok tehát nem passzióból vagy érdekből nem javasolnak bizonyos eljárásokat, termékeket, hanem mert:

  • nem ismerik
  • nincsenek arra vonatkozó hatástanulmányok az adott szerre vonatkozóan, hogy miként befolyásolja az onkológiai kezelések hatékonyságát
  • nincsenek tisztában a szerek mellékhatásaival, ismeretlen reakciókat válthatnak ki egyéb gyógyszerekkel együtt alkalmazva
  • saját hivatásuknál fogva, etikai és az előírt protokoll szerint sem tehetnek ilyesfajta ajánlást

Ami a legfontosabb mindenek felett: a kemoterápia és a sugárterápia oxidációs, sejtpusztító folyamatokat indítanak el. Erre a negatív behatásra a daganatos sejtek érzékenyebbek, azok fognak először elpusztulni. Természetesen az egészséges sejtekre nézve is káros, elsősorban a gyorsan osztódó sejtekre, emiatt alakulnak ki a mellékhatások. A kezelések folyamán, ahogy korábban is említettem minden olyan eszközt bevetnek az orvosok, melyekkel a kellemetlen mellékhatások kivédhetők vagy enyhíthetők.

A probléma akkor kezdődik és a jellegzetes konfliktus akkor alakul ki a beteg és orvosa között, amikor a beteg egyeztetés nélkül kezd el mindenféle bogyót szedni és természetgyógyászati módszert igénybe venni. Ilyenkor nem az orvos egója, önérzete sérül, hanem maga a kezelés sérül, ez váltja ki a feszültséget. Hogy miért?

Oxidációs folyamatokon alapulnak az onkológiai kezelések, a beteg rengeteg antioxidáns tartalmú étrendkiegészítőt kezd el szedni.. Az antioxidáns ellensúlyozza az oxidációs folyamatokat, megkötik a szabad gyököket. Ergo a beteg azt hiszi jót tesz, amikor a kezelések ideje alatt önti magába az antioxidánst, de nincs így. Lényegében a kemoterápia, sugárterápia romboló hatását visszaveri a sok antioxidáns, a kezelés hatástalan lesz, a beteg feleslegesen teszi ki magát a sok mellékhatással járó kezeléseknek, melyek igen drágák. Szegeden egy kedves klinikai orvos ismerősöm szavaival élnék: "Engedje meg, hogy pár hétig mérgezzük és aztán azt szed, amit csak szeretne".

Az orvosok nagyon jól tudják, hogy a kezelések kellemetlen mellékhatásokat produkálnak, azt is hogy az egész szervezetet mérgezik vele, de sok esetben ez az egyetlen megoldás egy-egy agresszív rákkal szemben. Ők nem azt kérik, hogy semmilyen kiegészítőt ne szedjen a rákbeteg! Csupán azt, hogy a kezelések ideje alatt, mely néhány hetes periódust jelent, ne szedjen nagyon sok antioxidánst, hogy láthatóvá váljon a kezelés hatákonysága, miként reagál a szervezet, a daganat a szerre, szükség van-e módosításra.

Óriási a különbség, nem tiltásról van szó, kizárólag egy logikus kérésről a kezelések ideje alatt! Ha ezt sikerülne mindenkinek a fejében tisztázni, aki igénybe veszi az onkológiai kezeléseket, akkor számtalan vita, kényelmetlen helyzet és sokszor haláleset is megelőzhető lenne.

Mi a megoldás, hol az arany középút?

Nehéz a kérdés, de alapvetően egyszerű. Három fázisra kell bontani a daganatos beteg életszakaszát:

1. Amikor megtudja, hogy rákbeteg és kezelés előtt áll. Ilyenkor apait-anyait bele kell adni. Minden roboráló, állóképességet, immunrendszert, közérzetet és életminőséget javító terméket, módszert be kell vetni, hogy a lehető legjobb, legerősebb fizikai állapotban induljon neki a kezeléseknek! A test táplálása mellett a lélek-szellem egészsége is ugyanolyan fontos: kérjük pszichológus támogatását, lelkipásztori beszélgetéseket attól függően, hogy a beteg miben hisz, kiben bízik.

2. Amikor a kezelések folynak. Bármit is akarunk használni tájékoztassuk róla a kezelőorvosunkat mégha félünk is a véleményétől! Jobb az őszinteség, mint aztán a kényelmetlen helyzetek sora. Hagyatkozzunk az orvos által előírt és biztosított szupportív eszközökre (tápszerek, vaspótlók, nyálkahártyavédők, fájdalomcsillapítók stb) Ezek mellett használhatunk kisebb dózisú alapvitaminokat, amiket a sejtjeink napi szinten megkövetelnek (C-, D-vitamin, Q10 koenzim, Omega 3 zsírsav), de a komplex, nagy antioxidáns tartalmú termékeket (szuperélelmiszereket) ilyenkor ne használjuk bármekkora is a kísértés.

3. A kezelések utáni időszakban újra a felerősítés időszaka jön, amikor mindent vessünk be, amit csak lehet, hogy a kezelések romboló hatását mielőbb kiheverje a szervezet és regenerálódni tudjon a beteg minél előbb.

Persze mindez egyénre szabottan igaz, számtalan kezelési forma létezik, más időszakonkénti terápiával. Alapvetően azt tartsuk be, hogy a tényleges onkológiai kezelések ideje alatt ne használjuk a csodaszereket. Az alapvitaminokat is lehetőség szerint a legtermészetesebb formában vigyük be élelmiszerekkel vagy élelmiszerekkel keverve. Ha tablettás formában használunk valamit, akkor azt a kezelés előtt 8-12 órával korábban vegye be a beteg. Fontos! Sugárkezelések előtt semmilyen kenőcsöt, kencét ne alkalmazzon a beteg, mert súlyos égési sérüléseket is okozhat a nem várt reakció! Kezelés után alkalmazhatunk hintőport, bőrnyugtató termékeket, aloe verat a bőrfelszínre kenve. A szervezet egészének rendkívül fontosak az alap mikrotápanyagok (D3-vitamin, C-vitamin, Magnézium, Cink, Omega zsírsavak, Q10 stb.), így ezekről semmiképp sem szeretnék lebeszélni egyetlen egy rákbeteget sem, egyszerűen meg kell találni az egyensúlyt: mit, mikor, hogyan!

Bízom benne, hogy egy kicsit segíthettem Önnek is a gondolataiban rendezni ezt a mindenkit érintő kérdést és egy olyan tanácsot, utat mutatni, ami orvos és beteg számára is megfelelő lehet. A cél az, hogy a rákbetegek egyre jobb életminőség mellett tudjanak megküzdeni saját betegségükkel úgy, hogy mellette ne akadályozzák az orvosok munkáját és a kettő egy célt szolgálhasson: a teljes értékű, maradandó gyógyulást!

Amennyiben cikkemet hasznosnak vélte és van olyan ismerőse, akinek fontos lehet a benne található tanács, kérem juttassa el számára is, köszönöm!

Pintér Zoltán

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!