Napfényvitamin webshop: Prémium kiegészítők tárháza

Számomra termékeim valóságos műalkotások, melyeket tudományos megalapozottsággal, a hazai igényeknek megfelelően alkottam meg

Kapcsolat

Telefonszám, mely kizárólag
hétköznapokon 11:00 - 15:00
között hívható:

06 (70) 547 23 57

E-mail: info@napfenyvitamin.net


Vállalkozás adatok:

Pintér Zoltán
egyéni vállalkozó

6723 Szeged, Zöldfa u. 4. 1/1.

Adószám: 60039215-2-26

Budapest Bank Zrt. 

10102842-44304800-01004002
 

Hiba, illetve panasz esetén
hívható telefonszám:

06 (70) 547 23 57


Adatkezelés nyilvántartási száma:

NAIH-70497/2013.

Tudatos D-vitamin Fogyasztók

Megosztás

Lyukas bél szindróma és megoldások

2018.07.17.

Lyukas bél szindróma és megoldások

Sok esetben nem is tud róla az adott személy, hogy Lyukas bél szindrómával küzd és betegségének hátterében a bélrendszer fokozott áteresztőképessége áll.


Lyukas bél szindróma

Szivárgó – fokozott áteresztő képességű bél

/rövid áttekintés a teljesség igénye nélkül/

 

A folyamat háttere

A stressz, bizonyos kórokozók és általuk okozott fertőzések, gyulladásos elváltozások, a nem megfelelően emésztett élelmiszerek okozta erjedési folyamatok, disbiosis (a bélflóra egyensúlyának megbomlása), egyes élelmiszer komponensek: glutén (gliadin), laktóz (tejcukor), kazein (tejfehérje) jelentős mértékben képesek a bél áteresztő képességét megnövelni, ami annyit jelent, hogy a bélnyálkahártyán, mely egy igen vékony, egy sejtrétegből felépülő, sérülékeny hártya, olyan anyagokat is átenged a keringésbe, melyeket nem szabadna.

A Lyukas bél kezd általános jelenséggé változni Hazánkban is. Egyre több és több olyan élelmiszert veszünk magunkhoz, amelyekben az összetevők a nem megfelelő előállítás miatt olyan formában vannak jelen, például a glutén, aminek a lebontása elégtelenné válik a bélrendszerben és gondokat okoz. A nem valódi kovásszal készülő kenyér esetében a rendkívül, már-már abnormálisan gyors kelesztési folyamat nem teszi lehetővé, hogy a glutén, azaz a gliadin- és glutenin fehérjék együttese olyan formában legyen jelen az emésztési folyamatban, ami nem okozna puffadást, hasmenést vagy éppen székrekedést, nem váltana ki intoleranciát a szervezetben és nem okozna Lyukas bél szindrómát. A nagyüzemi élesztős kenyerekkel ellentétben az emésztési gondokat nem generáló kovászos kenyerek elkészítéséhez az ún. autolízis folyamatát (amikor a lisztet, vizet összekeverjük és hagyjuk állni 1-2 órán át) is beleértve minimum 10-12 óra szükséges, ezután kerül sütésre. Egyes helyeken a 16-18 órás érlelési folyamat se ritka.


Mi a gond a gabonafehérjékkel, miért kell a hosszú idejű kovászos kelesztés?

A glutén alapvetően egy az emberi emésztőrendszer számára nehezen kezelhető fehérje komplex. A gond nem a gluténnal van, hanem az elégtelen lebontásával. A hagyományos fermentált, kovásszal készülő kenyérben a kelesztési folyamat során a glutén a kovászban található mikroorganizmusok segítségével (16-18 óra alatt) átalakul, (poli)aminopeptidek keletkeznek, amelyek már könnyedén feldolgozhatóak a tápcsatorna számára. A fermentálatlan glutén egy teljesen más lebontási folyamat útjára lép, mely növeli az arra érzékeny személyeknél a bélfal gyulladáskészségét és fokozottan áteresztő bél kialakulását segíti elő.

 

Miért lesz „lyukas” a bél?

A bevezetőben leírt állapotok, azaz a gyulladások, stressz ártalom, a bélnyálkahártya közeli erjedési folyamatok, a disbiosis okozta patogén bakteriális és egyéb kolóniák jelenléte, azok által termelt toxinok, illetve a táplálkozásunk által bevitt anyagok például a glutén, kazein, laktóz stb. képesek megnövelni a bélnyálkahártya áteresztő képességét.

A felszívóhám, azaz a beleket bélelő nyálkahártya egy rendkívül vékony, egy sejtrétegből felépülő, igen sérülékeny és érzékeny határfelület a külvilág és a keringésünk között.

A gluténnal kapcsolatban meg kell említeni, hogyha rosszul emésztett formában (nem fermentált forma) tölti idejének nagy részét a bélrendszerben, akkor képes arra, hogy fokozza egy enzimnek, mégpedig a zonulinnak a termelődését. Ez az enzim mint egy zipzárnak a fogantyúja felnyitja a sejtek közötti kapcsolatokat. Ilyenkor a sejt közötti kapcsoló struktúrák (tight juction) több órára megnyílnak és olyan anyagokat is átengednek magukon keresztül, amelyek addig STOP táblába ütköztek és kint rekedtek a keringésből.

 

Gyomorsav, emésztés és glutén kapcsolata

Az emésztési folyamat már a szájban elkezdődik és egy finoman hangolt rendszert alkot, amelyben az egyes közegek pH-ja, enzim aktivitása, a záróizmok kiegyensúlyozott munkája kulcsfontosságú. Sok esetben beszélhetünk elégtelen gyomorsav termelésről vagy a gyomorsav nem kellően alacsony pH-járól (ideális esetben a gyomorsav 1,2-2 pH-val rendelkezik). A gyomor tartalom minősége, annak pH-ja, konzisztenciája közvetlenül képes hatni a gyomrot a vékonybél kezdeti szakaszától elválasztó záróizomra. Amennyiben a gyomorban nem megfelelően erős a savas közeg az elégtelen fehérje emésztésen kívül gond, hogy mindez negatívan hat a záróizom működésére, a hasnyálmirigy enzimek és az epe termelődésre is. A duodenumban, azaz a patkóbélben kezdődik el a hasnyálmirigy enzimek és az epesavak hatására a növényi eredetű fehérjék lebontása is (pl.: glutén). Amennyiben a gyomor emésztési folyamata a nem kellően savas közeg miatt elégtelen, a záróizom rendszertelen működése (stressz hatására is kialakulhat), az ezekből adódó nem kellően lúgos patkóbél nem teszi lehetővé, hogy a hasnyálmirigy által termelt enzimek, valamint az epe ki tudja fejteni hatását és a növényi fehérjék a felszívódáshoz megfelelő formában kerüljenek továbbításra.

Normál esetben a kellően erős gyomorsav és pepszin hatására a gyomortartalom állati fehérjéi lebontásra kerülnek, az enzimek felhasználódnak, az erős sósav átmenetileg lekötődik és a pépes, továbbításra alkalmas étel massza előtt megnyílik a pylorus záróizma és kezdetét veszi az étel további komponenseinek lebontása a patkóbél lúgos közegében.

Elégtelen savtermelés vagy nem megfelelő pH-jú sav esetén a gyomor emésztési folyamat károsodik, félig emésztett fehérjékkel teli és előfordulhat, hogy savas karakterű massza továbbítódik a lúgos közegbe. Sav és lúg egy helyen nem fér meg, hiszen kioltják egymást. A gyomor emésztési zavara kiterjed a vékonybélre, annak emésztőenzimjeire, az epetermelésre és végső soron a gluténhez és a hozzá hasonló növényi fehérjék emésztetlen vagy félig emésztett formában haladnak tovább a tápcsatornában, ami a korábbiakban leírt problémákat gerjeszti.


A gyomorsav termelést negatívan befolyásoló tényezők:

-          nem kellően megrágott étel

-          ételek habzsolása, túl gyors evés

-          túl sok étel egyidejű elfogyasztása

-          életkor: az öregedéssel együtt jár a gyomorsav termelődés csökkenése

-          állati fehérjékben szegény (VEGA) étrend

-          elégtelen só (NaCl) fogyasztás

-          krónikus stressz ártalom

-          savlekötő gyógyszerek, protonpumpa gátlók fogyasztása huzamosabb ideig


Természetesen mindez egyénileg változhat, nincs kellő alapossággal leírható szisztéma, ami mindenkire igaz.

Átmeneti segítséget nyújthatnak a gyomorsav pótló készítmények (pepszinnel kombinált) pl.: Betaine HCl.

 

Miért jelent problémát a fokozottan áteresztő bél?

A különféle okok miatt létrejövő megnövekedett áteresztőképesség komoly veszélyeket rejt magában. A bélnyálkahártya egy szűrő, amin keresztül csak a szervezetünk számára fontos mikrotápanyagok jutnak a keringésbe (illetve gyógyszer hatóanyagok), vastagbél esetében víz és elektrolitok. Amennyiben ez a szűrő sérül, fokozottan áteresztővé válik, sajnos minden olyan anyag is bejut a keringésbe, amelyeknek semmi keresnivalója nincs ott. A nem kívánatos anyagok lehetnek az élelmiszerből származó töredékmolekulák, glutént alkotó fehérjék, bakteriális toxinok sőt maguk a kórokozók vagy a saját bélflóránkat alkotó baktériumok, vírusok és gombák is átjuthatnak a nyálkahártyán.

Mindezen anyagok immunválaszt fognak generálni. Az immunrendszert aktiváló hatásuk miatt gyulladásos folyamat veszi kezdetét, súlyos esetben autoimmun státusz majd autoimmun betegség fejlődhet ki.

A keringés útján az immunrendszerünk számára betolakodónak számító anyagok eljutnak számos szövethez, végső soron szervhez. Jó példa erre a pajzsmirigy. A pajzsmirigy szövetébe ágyazódó baktériumok vagy toxinjaik, esetleg vírusok természetesen az immunrendszer figyelmét felkeltik és hamarosan gyulladás jön létre lokálisan. A gyulladás sok ideig észrevétlen marad, krónikussá válik és a pajzsmirigy szöveti pusztulását vonja maga után. A molekuláris mimikri (amikor egy idegen anyag, mely ellen a szervezetünk egyszer már immunválaszt adott, szerkezetileg nagyon hasonló egy saját sejtfelszíni struktúrához és emiatt az immunrendszer elhibázva saját sejtek ellen támadást indít) útján, de akár önmagában a saját flóraalkotó bélbaktérium közvetítésével is autoimmun folyamat alakulhat ki. Első körben autoimmun státuszról beszélünk, amikor is a szervezet első ízben kezdi pusztítani a saját szövetféleséget, majd szépen lassan növi ki magát 10-15 év alatt az autoimmun betegség, amikor is már akkora a szövetpusztulás az adott szervnél, hogy az igen komoly tüneteket produkál. Sok esetben a pajzsmirigy abnormális működése hátterében a Lyukas bél szindróma következtében kialakuló gyulladás vagy autoimmun folyamat áll.

Érdekes, hogy az áteresztő bélen keresztül a keringésbe jutó baktériumok képesek tovább fokozni a hasi elhízást (metabolikusa aktív zsírszövet), illetve a szervek külső felszínén képződő zsírtöbbletet az egyébként is testsúly problémákkal küzdő pajzsmirigy betegeknél.

Az emésztés és a mikrobiom, azaz a bélflóra minősége szoros összefüggést mutat számos krónikus betegség kialakulásának fokozott kockázatával, az autoimmun folyamatok létrejöttével, felszívódási zavarokkal, ételintoleranciával, és az allergiás folyamatokkal is (Th2 sejtek közvetítésével).

 

Mik a kezdő lépések a Lyukas bél szindróma kezelésében, amelyeket otthon is elvégezhetünk?

  • a gyomorsav termelést negatívan befolyásoló tényezők megszüntetése (korábban felsoroltam őket)
  • átmenetileg minden olyan ételkomponens fogyasztását beszüntetni, amelyek károsíthatják a bélnyálkahártyát, illetve áteresztő bél szindrómát okozhatnak (glutén, laktóz, kazein, minden tejtermék kivéve a valódi, probiotikus joghurt és fermentált élelmiszerek) a nyálkahártya gyorsabb regenerációja érdekében, később ezeket a megfelelő formában, természetesen a bélflóra állapotának helyreállítását követően újra integrálni lehet kis mennyiségben a étrendbe, kenyér vásárlása esetén figyeljünk oda arra, hogy valóban igazi kovásszal készült-e és a szükséges kelesztési idővel (16-18 óra az ideális)
  • stresszűző tevékenységek (jóga, meditáció, sport, pszichodráma stb.)

  • a bélnyálkahártya regenerációját és megfelelő energiaellátását, anyagcseréjét támogató kiegészítők fogyasztása: D-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, B3- és B12-vitamin, Kolin, R-alfa-liponsav, cink, réz, szelén, magnézium, valamint a nyálkahártya energiatermelésében és védelmében szerepet játszó aminosavak: L-prolin, L-glutamin, L-arginin

  • a cukorfogyasztás minimalizálása, mivel segíti a káros erjedési folyamatokat a bélrendszerben

  • Prebiotikumok, azaz rostok fogyasztása napi szinten (30 gramm), melyek elősegítik a bélflóra alkotóinak megfelelő tápanyagellátását, ezzel segítve a jótékony törzsek szaporodását, az általuk termelt hasznos anyagok mennyiségének növelését (25(OH)-D-vitamin, B-vitaminok, zsírsavak, antioxidánsok, gyulladásgátló anyagok, speciális fehérjék, baktericid hatású termékek), ajánlott rostok: inulin, útifűmaghéj, glükomannán rost, nyers zöldségek

  • Fermentált élelmiszerek szintén napi szintű fogyasztása, hiszen rendkívül hatékonyan harmonizálják az emésztést és a bélflóra működését: fermentált-kovászos uborka (kenyérmentes), hordóskáposzta (nem ecetes), fermentált joghurt, fermentált zöldségek, kombucha ital stb.

  • Probiotikumok, melyek olyan flóraalkotó törzseket tartalmaznak, amik képesek vajsavat, acetátot, butirátot, propionátot termelni, hiszen ezek az anyagok elsődleges fontosságúak a bélnyálkahártya tápanyagellátásában, illetve a gyulladásokkal és daganatos elváltozásokkal szembeni védelemben (ha nem specifikus probiotikumról beszélünk, akkor minél több törzset tartalmazzon és minimum 5x (10)9-en C.F.U. csíraszámmal rendelkezzen kapszulánként)

 

Az egészség nem a lemondásokról és a diétákról kellene, hogy szóljon, hanem a részletekre való odafigyelésről!

 

Szeretettel és üdvözlettel,

Pintér Zoltán
ügyvezető igazgató
fejlesztésért felelős vezető munkatárs

Vitamin Sunlight Kft.

Napfényvitamin webshop
www.napfenyvitamin.net

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!