Napfényvitamin webshop: Prémium kiegészítők tárháza

Számomra termékeim valóságos műalkotások, melyeket tudományos megalapozottsággal, a hazai igényeknek megfelelően alkottam meg

Kapcsolat

Telefonszám, mely kizárólag
hétköznapokon 11:00 - 15:00
között hívható:

06 (70) 547 23 57

E-mail: info@napfenyvitamin.net


Vállalkozás adatok:

Pintér Zoltán
egyéni vállalkozó

6723 Szeged, Zöldfa u. 4. 1/1.

Adószám: 60039215-2-26

Budapest Bank Zrt. 

10102842-44304800-01004002
 

Hiba, illetve panasz esetén
hívható telefonszám:

06 (70) 547 23 57


Adatkezelés nyilvántartási száma:

NAIH-70497/2013.

Tudatos D-vitamin Fogyasztók

Megosztás

Bélflóra károsodás és fokozott rák kockázat

2018.05.16.

Bélflóra károsodás és fokozott rák kockázat

Egyre inkább látszik a kapcsolat a tápcsatornai daganatok és a bélflóra, azaz mikrobióta rendszer egyensúlyának megbomlása, dysbiosisa között. Ez a kapcsolat új utakat nyithat meg a szakemberek számára a hatékonyabb daganatmegelőzés terén és a betegek életminőségének javítása szempontjából is.

A bélrendszerünkben alattomosan létrejövő daganatok sok ezer ember életét teszik tönkre Hazánkban, így ezzel a betegséggel és a mikrobiótával való kapcsolatáról lesz szó a továbbiakban. A tápcsatornai daganatok, leginkább a vastagbél tumoros elváltozásai robbanásszerű növekedést mutatnak az utóbbi évtizedben. 2000 után készült felmérések alapján csak Magyarországon évente több, mint 5000 ember halálát okozta a CRC (colorectalis carcinoma - vastagbél rák). Ez a szám csak emelkedett a 2010-et követő években. Leginkább a sporadikus forma (életmódbeli sajátságok és környezeti tényezők indukálta betegség) a jellemző, a betegek 70-75%-át teszi ki. Oki tényezők között szerepel a túlzott alkoholfogyasztás, az elhízás és cukorbetegség, az étrend, az elégtelen rostbevitel, ülő életmód és egyre nagyobb figyelmet kap maga a bélrendszerben élő ökoszisztéma, bélflóra, tudományos nevén mikrobióta rendszer.

A mikrobiomot, mikrobiótát vizsgáló kutatások rendkívüli mértékben megszaporodtak az utóbbi évtizedben, hiszen a kutatók egyre több funkcióját ismerik fel ezeknek a parányi, velünk élő mikroorganizmusoknak. Ha csupán a bélrendszerünkre ható működésüket nézzük, számos rendkívül fontos feladatukat fedezhetjük fel. A bélflórát alkotó apróságok gátolják a patogén, azaz kórokozó baktériumok, vírusok, gombák megtelepedését a belekben, közvetlenül is képesek (pH csökkentés, speciális ölő fehérjék termelése révén) szaporodásukat fékezni, illetve elpusztítani őket. Támogatják immunrendszerünk megfelelő működését, féken tartják a Th2-es sejteket (T helper 2), melyek az allergiás folyamatokban mutatkoznak meg nagy számban, segítik a bélnyálkahártya intaktságát, egészségét, egyes fajok vajsav termeléssel táplálják is azt. A felszívóhámra gyakorolt védő hatásuknál fogva gátolják a lyukas bélszindróma (illetve leaky mucosa) kialakulását és ezzel együtt az autoimmun statusz kifejlődését (autoimmun betegséget megelőző állapot). Kordában tartják a gyulladáskeltő faktorok termelődését, megakadályozzák a krónikus gyulladások fennmaradását a bélrendszerben, ami rendkívül fontos, hiszen régóta tudjuk a krónikus gyulladás táptalajt biztosíthat a daganatos elváltozásoknak nem csak a bélrendszerben! Ahogy már írtam az immunrendszer működésében kulcsfontosságúak, hiszen modulálják az antigén felvételt, bemutatást, valamint fokozzák a szekretorosimmunglobulin A termelését. Minden olyan területre hatást gyakorolnak, melyek képesek a szervezet természetes védekező mechanizmusait kihasználva a krónikus és daganatos elváltozások kialakulásának kockázatát jelentősen csökkenteni. 

Fontos megjegyezni, hogy az egészséges bélflóra támogatja a normál vércukorszint fenntartását, gátolhatja a metabolikusan aktív felesleges zsírszövet képződését, tehát az elhízással és cukorbetegséggel kapcsolatos rák kockázatot is csökkenti.  

Egy 2014-es tanulmány összefüggést mutatott ki a colorectalis rák és a mikrobiom között. (Megjegyzés: A mikrobiom a bélflórát alkotó mikroorganizmusok genetikai állományának összességét jelenti, a mikrobióta pedig a mikroorganizmusok összefoglaló neve.) A vizsgálatok szerint az ebben a ráktípusban szenvedő emberek, már a rákmegelőző állapot idején is dybiosisban szenvedtek, azaz károsodott a bélflórájuk, megváltozott az egyes bélbaktérium közösségek összetétele és az egyes fajok száma az egyensúlyi állapothoz képest. A korai stádiumú betegség potenciális szűrővizsgálata lehet a jövőben az egészséges, a rákmegelőző állapotban lévő és a már kialakult rákbetegek mikrobiomjának vizsgálata, egymáshoz való viszonyítása. A vizsgálat során három klinikai betegcsoport bél mikrobiomját vették górcső alá a CRC stádiumait figyelembe véve (egészséges bélnyálkahártya, adenoma, carcinoma). 

A kiindulási állapothoz képest a kifejlett CRC-ben bizonyos baktérium populációk dúsulását, illetve kimerülését figyelték meg. A colorectalis rák ismert rizikófaktorait kombinálva a bél mikrobiomából nyert adatokkal szignifikánsan tudták növelni a három klinikai betegcsoportra, azaz egészséges, adenomát mutató és kifejlett CRC-vel rendelkező betegekre jellemző sajátosságokat, diagnosztikus értékű jellemzőket. A kombinált szűrővizsgálatnak köszönhetően 50-szer hatékonyabban tudták megjósolni az adenoma kialakulását. Továbbá a 65 éveseknél használt adenomát és rákmegelőző állapotot vizsgáló teszt hatékonysága 0,17%-ról 10,67%-ra növekedett, azaz tízszer több esetben voltak képesek a kutatók korai stádiumban felfedezi a fokozott rák kockázatot az egyes betegeknél. A kutatás bebizonyította, hogy a betegek mikrobiomjának tanulmányozása nagyságrendekkel tudja javítani a korai stádiumban felfedezett betegségek arányát, illetve a mikrobiom befolyásolásával (protektív hatású törzsek számának növelésével) életmódbeli-, táplálkozásbeli változtatásokkal kedvezően befolyásolható a betegek életminősége és betegségük kimenetele a megfelelő orvosi kezelések mellett. [1]

 

Szeretettel és üdvözlettel, 

Pintér Zoltán 

 

Hivatkozások:

[1] Zackular JP. The human gut microbiome as a screening tool for colorectal cancer. Cancer Prev Res (Phila). 2014 Nov;7(11):1112-21. 

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!