Napfényvitamin webshop: Prémium kiegészítők tárháza

Számomra termékeim valóságos műalkotások, melyeket tudományos megalapozottsággal, a hazai igényeknek megfelelően alkottam meg

Kapcsolat

Telefonszám, mely kizárólag
hétköznapokon 11:00 - 15:00
között hívható:

06 (70) 547 23 57

E-mail: info@napfenyvitamin.net


Vállalkozás adatok:

Pintér Zoltán
egyéni vállalkozó

6723 Szeged, Zöldfa u. 4. 1/1.

Adószám: 60039215-2-26

Budapest Bank Zrt. 

10102842-44304800-01004002
 

Hiba, illetve panasz esetén
hívható telefonszám:

06 (70) 547 23 57


Adatkezelés nyilvántartási száma:

NAIH-70497/2013.

Tudatos D-vitamin Fogyasztók

Megosztás

Az R-Alfa-Liponsavról

Egy sokoldalú antioxidáns, mely képes a cukorbetegség
okozta szövőményeket, tüneteket is mérsékelni:

(R)-alfa-liponsavAz alfa-liponsavról az utóbbi évtizedben tömérdek tudományos eredmény látott napvilágot, melyek egyértelműen bizonyítják az egészséges cukoranyagcsere fenntartásában, a hasnyálmirigy tehermentesítésében, az inzulinrezisztencia mérséklésében és a már kialakult cukorbetegség szövődményeinek ellensúlyozásában betöltött fontos szerepét. Mondhatni ez a természetes anyag a jövő gyógyszere is lehet akár a cukorbetegség hatékony kezelésében és tüneteinek gátlásában.

Az alfa-liponsav és a cukorbetegség

Valójában a cukorbetegség terápiája az a terület, ahol az ALA vezetõ szerepet játszik. Az ALA-tartalmú adalékokat glükózcsökkentő és szabadgyök-ellenes hatása miatt 30 éve széles körben alkalmazzák a diabéteszes komplikációk, mint a pigmentdegenerációk, szürke hályog, idegbántalmak stb. megelőzésére illetve gyógyítására. Javítja a vérkeringést és a distalis (végtagi) idegek állapotát, visszafordítja az idegek, a retina és a Hosszú távú alkalmazása elősegíti új fibrinszálak kialakulását is.

Egy 328 NIDDM (nem inzulin-függő diabétesz)-es betegen elvégzett vizsgálat során a 600 mg/napos adagban három héten át alkalmazott ALA csökkentette a diabétesz eredetű perifériás idegbántalmak tüneteit. Hasonló eredményekkel zárult egy placebokontrollal 73 betegen elvégzett vizsgálat, amelyben a betegek fele 800 mg/napos adagban négy hónapon keresztül kapott ALA-t. [1]

Az alfa-liponsavat vizsgáló kutatások fényt derítettek azonban arra, hogy kiegészítő adagolásával jelentős mértékben emelhető a szervezetben keringő szabad alfa-liponsav szint, mely számos egyéb pozitív élettani hatást gyakorolhat.


Vércukorszint szabályozása

Az alfa-liponsav részt vesz a sejtenergiatermelésben, és elősegíti a cukrok energiává való elégetését. Mind az állatoknál, mind az embereknél bizonyították az alfa-liponsav vércukorszintre gyakorolt pozitív hatását [3] Az alfa-liponsav növeli az inzulinérzékenységet, ami annyit tesz, hogy a hasnyálmirigynek kevesebb inzulint kell termelni adott mennyiségű glükóz sejtekbe való szállításához, ami tehermentesíti a hasnyálmirigyet. Továbbá elősegíti az inzulin által közvetített glükózfelvételt az izom- és zsírszövetben. [4-8]. Inzulinrezisztenciával a sejtek csak kevéssé képesek felszívni a vércukrot. Az eredmény az egyre növekvő vércukorszint, ami viszont egyre több inzulint termel a hasnyálmirigyben. Hosszú távon a sejtek túlterhelődnek, amíg végül össze nem esnek, ami cukorbetegséget okoz. Az alfa-liponsav közvetlenül is fokozza a sejt glukózfelvevő csatornáinak megnyitását. Az alfa-liponsav az inzulinszintézisében is szerepet játszik, sőt inzulinszerű hatása is van. [2,3]. Egy placebo-kontrollos vizsgálatban az alfa-liponsav (600, 1200 vagy 1800 mg/ nap) szignifikánsan javította az inzulinérzékenységet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtteknél [9].  


Polineuropátia elleni hatás

Az alfa-liponsav csökkenti a diabétesz szövődményeinek kockázatát. A cukorbetegség súlyos szövődménye a perifériás idegek károsodása. A diabéteszes neuropátia a cukorbetegségben előforduló betegség. Minden ötödik cukorbeteg szenved a perifériás neuropátia tüneteitől, mint az érzékelés elvesztése, a gyengeség, izomsorvadás, vérellátás csökkenése. Ez az idegkárosodás befolyásolja az egyes ingerek és más szervek különböző funkcióinak észlelését.  A perifériás neuropátia különösen a lábak esetén gyakori, mely kezeletlenül a lábujjak, vagy akár lábak elvesztéséhez vezet.

Az alfa lipoinsav csökkentheti az idegkárosodás érzését az antioxidáns hatása révén a szabad gyökök megkötésével. Ez javítja a károsodott idegi energiatermelést. Ezenkívül az alfa-liponsav gyulladásgátló hatású. A diabéteszes polyneuropathia kialakulásában valószínűleg az oxidatív folyamatok fontos szerepet játszanak. Antioxidáns tulajdonságai miatt az alfa-liponsav lassíthatja a neuropátia kialakulását, és gyógyító hatással lehet a tünetekre, például a fájdalomra vagy az égő érzésre. Az alfa-liponsavat ezért Németországban engedélyezték a diabéteszes neuropátia kezelésére szolgáló gyógyszerként.

Az alfa-liponsav fokozott bevitele növelheti az energia metabolizmusát és megszüntetheti a meglévő enzimelzáródásokat, ami a cukorbeteg idegvezetőképesség javulásához vezet. A Nagamatsu 1995-ös tanulmányai azt mutatják, hogy az alfa-liponsav javítja a jelátvitelt és javítja az idegi áramlást. [10] Az alfa-liponsavat hivatalosan engedélyezték terápiás célból Németországban erre a célra és tudományosan bizonyítottan! [11].
 

Egyéb fontos tanulmányok

A vizsgálatok azt mutatták, hogy az intravénásan beadott alfa-liponsav 600 mg / nap dózisban három héten keresztül javulást eredményez olyan tüneteknél, mint például az égés vagy a fájdalomérzés.

A tabletták formájában történő bevitel is javította továbbá a betegek helyzetét négy-hat hónap elteltével. Megfigyelték az idegvezetési sebesség javulását is, amelyet objektív paraméternek tekintünk, mivel nem kell a páciens szubjektív állításaira támaszkodni.

A 2011-es felülvizsgálat során különböző vizsgálatok eredményeit összeállították. Összesen 1160 résztvevő adatai voltak. Négy ilyen vizsgálat egyértelműen javította a diabéteszes neuropathia tüneteit . Ezért arra a következtetésre lehet jutni, hogy az alfa-liponsav a diabéteszes neuropátiában szenvedő betegek kezelésére szolgáló hatékony és tolerálható módszer.

A 2012-es metaanalízis során megerősítették az alfa-liponsav hatásosságát diabéteszes neuropátia kezelésére. Már napi 600 mg három héten át is klinikailag jelentős fájdalomcsillapítást figyeltek meg.

 

Az alábbi táblázat az alfa-liponsav terápiás előnyeit dokumentálja a cukorbetegségben:


AZ R-ALFA-LIPONSAV TERMÉSZETI ELŐNYEI DIABETES MELLITUS ESETÉN

 A glükózfelvétel optimalizálása az izomsejtbe, ahol ezután felhasználódik

 A glükózhasznosítás optimalizálása

 Az inzulinérzékenység javítása

 A cukorbetegség szövődményeit okozó szabad gyökök semlegesítése

 A cukorbetegség alacsony glutationszintjének emelkedése

 A véráramlás javítása

 A cukorbetegségre jellemző szív- és érrendszeri problémák elleni védelem

 Idegrendszeri betegségek elleni védelem, például diabéteszes polyneuropathia

 Az idegvezetőképesség javítása

 A C-vitamin lebomlása elleni védelem, amit a megnövekedett vércukor felhasznál

 Az erek védelme

 Az idegek vérkeringésének javítása

 A cukorbetegség miatt kialakuló szürkehályog elleni védelem

 Ellensúlyozza a keringési rendellenességeket

 A perifériás idegsejtek növekedésének elősegítése

 Az oxidatív stresszhez vezető fémionok megkötése

 

Az alfa-liponsav kiegészítéssel kapcsolatban fontos tudni, hogy lényegesen hatékonyabban szívódik fel éhgyomorra. A kiegészítést étkezés után fogyasztva a plazma liponsav szintje 20-30%-kal alacsonyabb lesz, mint éhgyomorra fogyasztva. Szintje nagyjából a fogyasztás után egy órával tetőzik, majd viszonylag gyorsan csökken.

Kerüljük a biotinnal (B7-vitamin) együtt való fogyasztását. Az alfa-liponsav kémiai szerkezete hasonlít a biotinéra, melynek nyomán az alfa-liponsav és a biotin versengenek a sejtmembránon történő átjutásért.

Fordította (köszönet érte): Stájer Ildikó (német szakfordító)

Szerkesztette: Pintér Zoltán

Tudományos hivatkozások

1. Alpha-lipoic acid: a powerful antioxidant for diabetes. PROOF Summer, 9., 1998.

2. Alpha-lipoic acid. Monograph. Altern Med Rev. 2006;11(3):232-237

3. Gorca A et al. Lipoic acid — biological activity and therapeutic potential. Parmacological Reports 2011;63:849-858.

4. Jacob S et al. Oral administration of RA Calfa- lipoic acid modulates insulin sensitivity in patients with type-2 diabetes mellitus: a placebo-controlled pilot trial. Free Radic Biol Med. 1999;27(3-4):309—314.

5. Jacob S et al. Enhancement of glucose disposal in patients with type 2 diabetes by alfa—lipoic acid. Arzneimittelforschung. 1995;45:872-874.

6.  Kawabata T et al. Alfa-lipoate can protect against glycation of serum albumin, but not low density lipoprotein. Biochem Biophys Res Commun. 1994;203:99-104.

7. Nagamatsu M et al: Lipoic acid improves nerve blood flow, reduces oxidative stress, and improves distal nerve conduction in experimental diabetic neuropathy. Diabetes Care. 1995;18:1160-1167.

8. Suzuki YJ et al. Lipoate prevents glucoseinduced protein modifications. Free Radic Res Commun. 1992;17:211-217.

9Hagen TM et al. Feeding acetyl-L-carnitine and lipoic acid to old rats significantly improves metabolic function while decreasing oxidative stress. Proc Natl Acad Sci USA. 2002;99(4):1870- 5.

10. Nagamatsu et al. 1995

11. Ziegler et al. 1995, Ziegler et al 1999a, Reljanovic et al. 1999.

Egyéb forrás: http://www.orthoknowledge.eu/alpha-liponsaure/