Napfényvitamin webshop: Prémium kiegészítők tárháza

Számomra termékeim valóságos műalkotások, melyeket tudományos megalapozottsággal, a hazai igényeknek megfelelően alkottam meg

Kapcsolat

Telefonszám, mely kizárólag
hétköznapokon 11:00 - 15:00
között hívható:

06 (70) 547 23 57

E-mail: info@napfenyvitamin.net


Vállalkozás adatok:

Pintér Zoltán
egyéni vállalkozó

6723 Szeged, Zöldfa u. 4. 1/1.

Adószám: 60039215-2-26

Budapest Bank Zrt. 

10102842-44304800-01004002
 

Hiba, illetve panasz esetén
hívható telefonszám:

06 (70) 547 23 57


Adatkezelés nyilvántartási száma:

NAIH-70497/2013.

Tudatos D-vitamin Fogyasztók

Megosztás

Alfa-liponsav és Stroke

A magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség lassan, alattomos módon segíti a stroke és egyéb ér eredetű, hirtelen fellépő, legtöbbször maradandó károsodásokat okozó elváltozásokat. A kutatások szerint az R-alfa-liponsav hatékony kiegészítőnek bizonyult stroke betegek utókezelésében (ischaemiás károsodás csökkentésében), szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás és 2-es típusú diabetes esetén is.

Mint minden betegség kapcsán rendkívül fontos megemlíteni az étrendet, azaz kitérni olyan étrendi elemekre, hatóanyagokra, melyek egyaránt védő hatással bírnak a krónikus szív- és érrendszeri problémákat illetően és az akut történések után kiegészítőként is hatékonyak a rehabilitációs folyamatban. Ilyen anyag az R-alfa-liponsav, melyet állatkísérletekben és embereken végzett vizsgálatok során is eredményesen alkalmaztak számos érrendszert érintő kórkép megelőzésére és meglévő betegség esetén a terápia során is (a 2-es típusú cukorbetegségre, inzulin rezisztenciára, metabolikus szindrómára, retina károsodásra és idegi funkciókra kifejtett jótékony hatásai mellett).

Az elsődleges rizikótényezők, a magasvérnyomás és magas vércukorszint mérséklése alfa-liponsavval

Randomizált, kettős vak, placebokontrollos klinikai vizsgálat keretében tanulmányozták a szakemberek stroke-on átesett betegek (67 fő) szisztolés-, diasztolés vérnyomás értékeit, vércukor- és inzulin szintjét alfa-liponsav kezelés előtt és után kontroll csoporthoz viszonyítva. Az eredmények bíztatóak voltak, mivel 12 hetes napi szintű, 600 mg mennyiségű alfa-liponsav kúrát követően szignifikáns javulás állt be mind a szisztolés, mind a diasztolás vérnyomás értékek, valamint a vércukorszint terén is.

Mohammadi V. és mtsi. (2018): Does Alpha-lipoic Acid Supplementation Modulate Cardiovascular Risk Factors in Patients with Stroke? A Randomized, Double-blind Clinical Trial. Int J Prev Med. 2018 Apr 5;9:34. doi: 10.4103/ijpvm.IJPVM_32_17.

Hatásos kiegészítő lehet az alfa-liponsav akut ischaemiás stroke esetén

A kutatók szerint az alfa-liponsav antioxidáns hatásai korrelálnak a neuroproliferáció előmozdításával, azaz a vegyület képes lehet sérült idegek helyreállítását célzó sejtszintű folyamatok támogatására.

Az állatkísérlet során felnőtt patkányok középső fő agyi artériáját (MCA) elzárták 2 órára majd újra elindították benne a keringést. Az alfa-liponsavat (20 mg/kg) közvetlenül a reperfúziót követően (amikor újraindították az artériában a keringést) adták be a bal külső vénás törzsbe. Az eredmények szerint a reperfúziót követő azonnali alfa-liponsav adás szignifikánsan csökkentette a vizsgálati csoportban a kontroll csoporthoz képest a halálozási arányt, az agyi infarktus kiterjedését és a neurológiai deficit pontszámot (NDS: a keringés megszűnése miatt kialakult idegi károsodás, funkció kiesés mértékét mutatja meg).

A Rotarod teszttel mért hosszútávú funkcionális eredményeket az alfa-liponsav kezelés jelentősen javította (Ezt a tesztet főként az egyes motorikus funkciók vizsgálatában alkalmazzák például traumás agysérüléseket vagy agyi érkatasztrófákat követően). Az alfa-liponsavval kezelt csoportban az agyi anyagcsere jelentősen javult, amit F-FDG microPET képalkotó technikával támasztottak alá.

Choi KH. és mtsi. (2015): Alpha-lipoic acid treatment is neurorestorative and promotes functional recovery after stroke in rats. Mol Brain. 2015 Feb 11;8:9. doi: 10.1186/s13041-015-0101-6.Az alfa-liponsav továbbfejlesztett változatát a Nátrium-R-alfa-liponsavat tartalmazó készítmény,
mely nem savas karakterű mint elődje, vízoldékony, így átjut a vér-agy gáton is!A tapasztalatok és az alfa-liponsav széleskörű alkalmazási lehetőségei alapján elmondható, hogy a modern, 21. századi ember elengedhetetlenül fontos étrendi elemévé kell hogy váljon az R-alfa-liponsav (leghatékonyabb alternatívája a Na-R-alfa-liponsav), hiszen minél több védőfaktorral látjuk el szervezetünket annál kisebb eséllyel alakulhat ki szervezetünkben időzített bombaként ketyegő érrendszeri elváltozás.

Természetesen az óvintézkedésekhez hozzátartozik a precíz diagnosztikai vizsgálat, meglévő betegség esetén pedig a folyamatos, szakorvos által előírt rendszerességgel végzett felülvizsgálat és gyógyszeres vagy műtéti kezelés!

Szeretettel és üdvözlettel,

Pintér Zoltán


További érdekes tudományos eredményeket olvashat még a liponsavról ide kattintva.